Veien ut av grubling og tankekjør

Har du opplevd å ligge våken og tenke i sirkler rundt det samme problemet? Eller kjent hvordan tankene spinner avgårde når du føler deg urolig eller trist – som om hjernen prøver å finne en løsning, men bare gjør deg mer sliten? Dette er grubling og tankekjør i praksis. Men, det er viktige årsaker til at dette ikke fungerer særlig godt.

Slik setter følelser seg fast i kroppen

Mange av oss har lært at det beste er å «tenke positivt», skyve det vanskelige unna og gå videre. Men emosjonell smerte fungerer ikke som et skrubbsår. Den gror ikke automatisk bare fordi vi venter lenge nok. Vonde følelser som ikke bearbeides, har en tendens til å bli liggende i kroppen og psyken som uløste indre landminer – klare til å aktiveres igjen i nye situasjoner. Denne artikkelen tar deg gjennom hvordan følelser kan sette seg fast i kroppen når de ikke bearbeides ordentlig.

Håpløshet - følelsen som oftest lyver?

Har du opplevd at noe i livet bare føles håpløst? Kanskje du har prøvd, feilet, prøvd igjen – og til slutt vært overbevist om at ting er fullstendig håpløst? Det kan være frustrerende og tungt. Men, visste du at følelsen håpløshet kan lyve til deg? Mange misforstår nemlig denne følelsen, og når du vet hva den egentlig sier til deg, kan du snu situasjoner der alt virker mørkt.

Den viktige forskjellen på magefølelsen og følelser

Har du noen gang vært i en situasjon hvor følelsene dine dro deg i én retning, men en stille stemme inni deg advarte deg om noe annet? Kanskje du har følt sterk tiltrekning til en person, men likevel kjent en svak uro du ikke helt kunne forklare? Følelser og magefølelse brukes ofte om hverandre, men de er faktisk to ulike mekanismer i kroppen vår. Å vite forskjellen kan være livsreddende og hjelpe deg til bedre beslutninger.

Forskjellene på langvarig stress og angst

Har du noen gang kjent på en konstant uro i kroppen – uten en åpenbar grunn? Kanskje har du tenkt at det er angst, men samtidig føles det kanskje litt annerledes? Det er lett å forveksle symptomer på angst med det som skjer når nervesystemet ditt sitter fast i stressmodus over tid. Her får du de tre viktigste forskjellene, slik at du kan føle deg bedre, raskere.

Hvordan du håndterer følelser, påvirker bruddrisiko

Er du avhengig av andre for å roe deg ned igjen når du er emosjonelt trigget eller opprørt? Klarer du å roe deg selv ned, raskt og effektivt? Og hvis du kan roe deg ned på egen hånd - kan du også lene deg på andre? Svaret på disse spørsmålene vil i stor grad påvirke forholdene dine og bruddrisiko.

Skader du deg selv ved å ikke vite hva du føler?

Det kan være vanskelig å identifisere og sette ord på følelser noen ganger. Men visste du at det blant annet er nødvendig for å ha god følelsesmessig kontroll? Eller at det å ikke vite hva du føler kan skade deg?