Har du kjent på håpløshet før, og likevel kommet deg videre?
Tenk tilbake: Har du vært i situasjoner som føltes håpløse, men som senere løste seg? Det har vi også. Det er en viktig påminnelse om at følelsen håpløshet ikke betyr at alt håp faktisk ER ute. Det betyr bare at noe må endres.
For ofte er løsningen mye nærmere enn vi tror, selv om vi ikke vet hvordan vi skal løse noe.
“Dører har visst en tendens til å bo i vegger”, sa en pasient til oss en gang etter å ha møtt veggen og funnet veien ut igjen:
"Jeg vet nå at jeg har følt håpløshet i mange situasjoner i livet mitt, men det har likevel ordnet seg. Håpløshetsfølelsen kan derfor ikke være et pålitelig tegn på at ting ikke kan løses. Den sier noe om at jeg må prøve noe nytt," sa han videre.
Løsningen er ofte nærmere enn du tror
Når vi tror at håpløshet betyr «gi opp», kan vi stoppe opp for tidlig. Men mange løsninger er rett rundt hjørnet – selv om du ikke ser dem ennå. Noen ganger trenger vi bare et lite puff, en ny tanke, eller hjelp fra noen andre.
Når alt føles mørkt, finnes det ofte nye muligheter. Nye ideer. Ny kunnskap. Nye veier. Nye mennesker. Noen ganger er det akkurat i det øyeblikket du føler deg mest fastlåst, at løsningen begynner å ta form.
Andre ganger må vi aktivt minne hjernen vår på å lete etter nye løsninger, og kanskje få inn litt hjelp på veien. Andre ser ofte løsninger vi selv ikke har tenkt på.
La oss ta et eksempel. La oss si at du har prøvd terapi mot depresjon, uten å komme noen vei. Betyr følelsen av håpløshet at det er på tide å gi opp? Nei! Den betyr i stedet at du må prøve noe litt annet.
- Det finnes mer enn 200 ulike behandlingsmetoder som er dokumentert å fungere mot depresjon. Du kan altså velge en ny behandlingsmetode du ikke har prøvd tidligere.
- Du kan velge en ny terapeut med bedre kjemi eller en annen tilnærming.
- I tillegg har ulike terapeuter ulike ferdigheter innenfor en og samme metode. Samme metode kan likevel fungere med en ny behandler.
- Du kan øke hyppigheten av behandlingen hvis mulig, eller arbeide med det du lærer i terapi på en annen måte enn du har gjort til nå.
-
Du kan få behandlingen på en ny måte, for eksempel over nett hvor du selv lærer deg det du trenger å vite. Da får du med deg ferdighetene som trengs for å overvinne depresjonen, uten at du trenger tradisjonell samtaleterapi.
Ingen har prøvd alt når det gjelder depresjon. Det er altså alltid håp. Dette gjelder overraskende ofte også for andre ting:
Håpløsheten kan få oss til å overgeneralisere basert på tidligere nederlag: Vi trekker altså for store konklusjoner og kan overse mulige løsninger i prosessen.
Bruk håpløsheten til din fordel
Neste gang du kjenner følelsen håpløshet, gjør dette:
-
Stopp opp og minn deg selv at håpløshet ikke betyr at det faktisk ER håpløst.
Det er forståelig at du kjenner håpløshet i situasjonen du er i. Men, denne følelsen forteller ikke nødvendigvis sannheten: Minn deg selv på at håpløshet ikke kan forutsi fremtiden og at dette er en følelse, ikke fakta om situasjonen du er i.
-
Spør deg selv:
Hva fungerer ikke nå?
Prøv å finne ut hva det er som ikke virker. Minn deg selv så på at det kan godt være at noe annet kan fungere: Man kan ikke se i bakspeilet på bilen for å forutsi veien fremover.
-
Finn én ny ting å prøve.
Det trenger ikke være stort. Bare noe annerledes holder lenge: Mange går i fella hvor de bare "prøver hardere," når de egentlig burde prøvd noe annet. Prøv i stedet noe litt annet.
-
Snakk med noen.
Du trenger ikke gjøre alt alene. Ofte sitter andre med løsningen. Det at du ikke ser flere løsninger, trenger ikke bety at de ikke finnes. Fagpersoner har ofte mer innsikt, men også bøker, kurs og andre ressurser kan også være til hjelp. Hvordan har andre før deg løst dette?
Når du ser på håpløsheten som et signal om å finne nye muligheter, ikke tegn på å gi opp, blir du mer robust. Du takler påkjenninger bedre, og unngår å gi deg for tidlig.