Slik setter vonde følelser seg i kroppen

Hva skjer når vi ikke bearbeider vonde følelser? 

Når vi undertrykker sterke, smertefulle følelser over tid, skjer det noe både psykisk og fysisk:

  • Vi spenner ubevisst kroppen for å holde følelsene unna. Det kan føre til muskelspenninger, hodepine, smerter, søvnproblemer og utmattelse.
  • Vi blir mer irritable, nedstemte eller engstelige, ofte uten å forstå hvorfor.
  • Følelsene kan "lekke ut" i form av overreaksjoner i små hverdagskonflikter – som egentlig handler om noe helt annet.
  • Vi mister kontakten med oss selv og våre behov – og det blir vanskeligere å sette grenser og ta gode valg.
  • Nervesystemet vårt blir lettere dysregulert og vi kan gå inn i en dypere tilstand av nervesystemdysregulering.

Kronisk følelsesundertrykking kan også bidra til utvikling av angst, depresjon eller lav selvfølelse over tid. Det er som å gå rundt med en full ryggsekk som aldri tømmes – til slutt blir den for tung å bære.

Hvorfor er viktig å bearbeide vanskelige følelser?

Når vi tar oss tid til å kjenne etter, forstå og bearbeide vonde følelser, skjer det flere viktige ting:

  • Vi får tilgang til informasjonen følelsene prøver å gi oss (ofte handler de om behov, grenser eller verdier).
  • Vi demper kroppens stressrespons, og nervesystemet får ro.
  • Vi styrker vår emosjonelle robusthet, slik at lignende situasjoner blir lettere å håndtere neste gang.

Det handler om å gi plass til det som er sterkt nok til å påvirke oss i hverdagen – og finne måter å møte det på, slik at følelsen kan "gjøre seg ferdig." 

Ønsket om å unngå det vonde, skaper det vonde

Det er helt normalt å ønske å slippe unna følelsesmessig smerte. Hjernen vår er nemlig designet for å søke trygghet og unngå ubehag. Derfor er det vanlig å distrahere seg, «ta seg sammen» eller skyve vekk det som gjør vondt. Og det kan fungere på kort sikt.

Følelser vi ikke bearbeider, forsurer livet vårt

Men, i det lange løp blir det å unngå vonde, sterke følelser som en fiskefabrikk hvor samlebåndet har brutt sammen. Samtidig fortsetter nye følelser å oppstå: Nye leveranser med fisk fortsetter altså å komme. Hvis du ikke får tatt unna gammel fisk, vil den til slutt hope seg opp og begynne å stinke: Slik er det med følelser også: Det vi ikke tar unna, blir fort problematisk på andre områder av livet vårt.

Vonde følelser er ikke farlige – selv om de kan oppleves overveldende. De er som bølger: Intense når de kommer, men de går over når vi møter dem på riktig måte t i stedet for å kjempe imot. Når vi tør å kjenne på det som er vondt, får vi faktisk mer kontroll, ikke mindre. Det som derimot kan skade oss, er når vi bruker mye energi på å unngå det vi egentlig trenger å møte. Da blir følelsene sittende fast i kroppen – og påvirker oss i det skjulte.

Slik kan du få det bedre

Ikke alle følelser må bearbeides – men noen er det lurt å ta en titt på. 

Følelser er naturlige og kommer og går gjennom dagen. Du trenger ikke stoppe opp og prosessere hver eneste frustrasjon, irritasjon eller uro. Men når følelsene blir intense, langvarige eller gjentar seg i mønstre – da er det et tegn på at det er noe som trenger oppmerksomhet.

Et godt spørsmål å stille seg er: «På en skala fra 0–10, hvor sterkt oppleves dette følelsesmessig?»
 

Ligger du jevnlig på 4 eller høyere i reaksjon på noe, kan det være nyttig å stoppe opp og undersøke hva som egentlig foregår. Ofte handler det ikke bare om nåtid – men også om gamle sår som fortsatt påvirker oss.
 
Det kan også være lurt å ta tak i følelser som du kvier deg til å gå inn på. Dette er ofte knyttet til situasjoner du har opplevd tidligere: Den motviljen til å gå dit er ofte et tegn på at noe ikke er bearbeid ordentlig. 


Ønsker du at det skal gå raskere? Kurset fra vonde følelser til indre ro er et nettbasert kurs som kan hjelpe deg til å få på plass disse ferdighetene.