Hva skal man med følelser, egentlig?

Hvis du spørres om hvordan du har det og hva du føler, klarer du å svare noe annet enn "bra" eller "dårlig?" Mange mangler navn på følelser, slik at det blir vanskelig å svare mer spesifikt på slike spørsmål. Hvis det gjelder for deg, kan det være at du har noe som heter aleksitymi. Det er rett og slett en beskrivelse på at man sliter med å ha ord for følelser. Da er du ikke alene, og det er ikke noe galt med deg. Du er bare ute av trening!

Hvorfor er det så viktig å vite hva man føler? Jo, fordi du vil få en lang rekke tilleggsutfordringer hvis du ikke har trent deg opp til å bli flink på å oppdage og sette ord på hva du føler. Kanskje kjenner du deg igjen i en eller flere av de t10 konsekvensene av å mangle ord for følelser du vil lese om videre?

NB! Når du leser videre, så husk at evnen til å bli trent på å oppdage hva du føler, kan trenes opp. Hvis du melder deg på e-postlista vår vil du også få med deg et verktøy for å mestre denne ferdigheten på en enkel måte. Du finner påmelding helt nederst. 

1. Du takler motgang og påkjenninger dårligere når språket for følelser mangler

Mange tror det er "svakt" å snakke om eller å fokusere på å finne ut hva de faktisk føler. Det motsatte er faktisk tilfelle: Hvis du ikke klarer å oppdage og identifisere hva du føler, har du faktisk ØKT risiko for psykiske plager og problemer. Du trenger ikke nødvendigvis sette ord på følelsene til andre, men det å sette ord på dem til deg selv de gangene de blir sterke er viktig for å unngå vansker senere.
Bilde av et øye i mørket

2. Å sette ord på følelser er med på å gi deg kontrollen over følelsen

"Name it to tame it!"

Hvorfor er det slik? Jo, fordi når vi har en følelse er det hovedsakelig den emosjonelle delen av hjernen som styrer. Det å finne ut hva du føler, gjør slik at den logiske delen av hjernen blir mer «online.» Dette roer igjen aktiveringen i den emosjonelle delen av hjernen, slik at du får mer følelsesmessig kontroll. Det er derfor man har et uttrykk som sier: «Name it to tame it!» Så snart vi, eller noen andre, setter ord på hva vi faktisk føler, reduserer vi altså intensiteten i følelsen.

3. Å ikke kunne identifisere følelsen, gjør følelser mer skremmende og overveldende

Når vi mangler språk på følelser, vil de ofte føles overveldende og skremmende. Det er fordi første trinn for å regulere en følelse, nemlig det å identifisere den, mangler. De gangene vi føler at vi er ute av kontroll eller føler oss emosjonelt overveldet så er det ofte fordi følelser «blander seg sammen.» En annen årsak er at vi rett og slett ikke vet hva vi føler. Da kan det også fort kjennes som for mye. Når man begynner å nøste i dem, blir de enklere å takle.

4. Du risikerer uheldige og skadelige mestringsstrategier

Mestringsstrategier er ting vi gjør for å takle følelsene våre

Uheldige mestringsstrategier oppstår ofte som en konsekvens av å ikke vite hva vi føler, nettopp følelsene da kan bli så sterke at man får behov for å flykte vekk fra dem. Dårlige mestringsstrategier for å håndtere følelser inkluderer alt fra selvskading til rusmisbruk og spiseforstyrrelser, men også f.eks. overdreven gaming, uendelig med netflix eller andre former for distraksjon, samt avhengighet som for eksempel porno/sexavhengighet.

5. Du får ikke møtt behovene bak følelsene dine

Følelsene våre er til for å si oss noe om hva vi faktisk trenger. Når vi møter behovet som ligger bak, så vil vi ofte føle oss bedre. Hvis vi ikke vet hva vi føler, er det også vanskelig å handle på en god måte. I stedet er det lett å handle spontant og impulsivt, på måter som kan skade oss selv i det lange løp. Det kan også føles som om problemene handler seg opp. Jo mer vi kjenner til følelsene våre og jo mer vi kan om hvordan følelser faktisk fungerer, jo mer handlekraftig blir vi.

Få tilsendt en e-post med følelsesguiden vår: Dette er det mest effektive verktøyet for å bli trent på å identifisere følelser.

Takk

6. Det blir vanskeligere å forstå og støtte deg selv

Visste du at selvmedfølelse, i stedet for selvkritikk, bedrer gjennomføringsevnen din?

Det finnes absolutt ingenting i verden som blir bedre eller enklere å gjennomføre eller takle med selvkritikk. Når vi ikke vet helt hva vi føler, er det lett å ty til selvkritikk for å prøve å motivere oss selv. I stedet skader vi oss selv og strør salt i såret. Det er lettere å være medfølende med seg selv når man vet hva man føler. Kanskje kjenner du igjen følelsen fra vonde hendelser tidligere i livet også, slik at det henger mer på greip hvorfor du reagerer?

7. Du kan få vansker i parforhold og nære relasjoner

Kanskje har du en partner som stadig spør hvordan du har det og vil vite hva du føler? Hvis du kun har "god" og "dårlig" som navn på følelser, vil du raskt oppleve at alt du klarer å si på slike spørsmål er "jeg vet ikke." Det kan føre til frustrerte partnere og vansker i relasjoner. Du vil bli forstått av andre i større grad når du har et bedre språk på følelser. Når andre vet hva du føler kan de møte behovene dine i større grad, noe som bedrer relasjonene dine. Du vil også føle deg sett og forstått i større grad, og sannsynligheten for misforståelser og kommunikasjonsproblemer går ned.

7. Du kan få vansker i parforhold og nære relasjoner

Å kunne snakke om følelser reduserer kommunikasjonsproblemer

Kanskje har du en partner som stadig spør hvordan du har det og vil vite hva du føler? Hvis du kun har "god" og "dårlig" som navn på følelser, vil du raskt oppleve at alt du klarer å si på slike spørsmål er "jeg vet ikke." Det kan føre til frustrerte partnere og vansker i relasjoner. Du vil bli forstått av andre i større grad når du har et bedre språk på følelser. Når andre vet hva du føler kan de møte behovene dine i større grad, noe som bedrer relasjonene dine. Du vil også føle deg sett og forstått i større grad. Du kan også få bedre kontroll på sinne når du klarer å identifisere følelsene dine på en bedre måte, fordi følelsene sier noe om hva du trenger, før det blir for mye.

8. Den emosjonelle og seksuelle nærheten kan bli borte

Å bli oppmerksom på at du har en følelse og identifisere den, er første trinn for å kunne fortelle om følelsen til andre. Dette bygger emosjonell nærhet i et parforhold. Emosjonell nærhet er en forutsetning for mange, både menn og kvinner, for å ha lyst på sex. Mange opplever også at emosjonell nærhet er med på å gi dem økt følelsesmessig støtte, slik at man føler seg mindre alene.

9. Kjærligheten blir lettere borte.

Du blir mindre tiltrekkende om du ikke kan snakke om følelsene dine

Å kjenne til hva du føler, er en forutsetning for å kunne være sårbar ved å dele følelsene våre med andre. Vi mennesker forelsker oss gjennom sårbarhet. Når sårbarheten blir borte fra en relasjon, så blir samtalene raskt bare om praktiske ting. Da gir høy risiko for å miste følelser for en eventuell partner. Det å kunne være sårbar er derfor essensielt for å bygge nære forbindelser med andre, men også for å holde kjærligheten i live.

10. Økt risiko for ensomhet og impostor syndrome

Når vi ikke selv vet hva vi føler, er det vanskelig å formidle det til andre. Da kan vi fort sitte igjen med en følelse av at "andre kjenner meg ikke egentlig." På et vis kjenner du ikke deg selv, heller, hvis språket for følelser mangler. Dette med å unnlate å dele sitt indre med andre er mye av årsaken til kronisk ensomhet: Vi dekker i praksis over hva vi føler, og kommuniserer dermed gjennom en maske. Da blir vi heller ikke sett for den vi er. Da kan vi også ha tanker som "hvis de ser hvem jeg egentlig er, så vil de avvise meg eller tenke at jeg ikke er bra nok."
Mann med en maske

Få tilsendt en e-post med følelsesguiden vår: Dette er det mest effektive verktøyet for å bli trent på å identifisere følelser.

Add your email to the mailing list to get the latest updates.

Takk