Klassisk reaktiv desorganisert tilknytningsstil

Personer med desorganisert tilknytningsstil kan mestre situasjoner på ganske ulike måter, til tross for at de også har mye til felles. Noe skyldes nok at vi har prosenter i oss fra ulike tilknytningsstiler, mer enn at vi passer inn i en bestemt boks. Likevel har vi som psykologer observert noen mønstre i arbeidet vårt med pasientene våre. Det kan hjelpe deg til raskere fremgang.

Vi foreslår derfor, slik som terapeut T. Gibson har gjort før oss, at det finnes underkategorier innenfor hver tilknytningsstil. Du vil sannsynligvis kunne kjenne deg igjen i flere av de ulike tilknytningsstilene og subtypene, avhengig av hva du trenger å jobbe mest med. Det kan imidlertid vise deg veien til hva som er nyttigst for deg å jobbe med skal du ha raskest mulig fremgang. Her skal vi se nærmere på en type Gibson kaller reaktiv desorganisert tilknytningsstil. Den er først og fremst preget av mer intense emosjonelle svingninger, og er den typen vi først og fremst tenker på når man snakker om desorganisert tilknytning.

Den reaktive desorganiserte tilknytningsstilen

Dette er gjerne det man tenker på som den typiske desorganisert tilknytningsstilen: Mange med andre undertyper vil kjenne seg igjen i mange av opplevelsene som denne tilknytningsstilen har.

Personen med desorganisert tilknytning, og spesielt de med reaktiv desorganisert tilknytning, har ofte opplevd mer traumer og kaos enn andre personer. Traumene kan være tydelige, som vonde hendelser eller foreldre med psykiske lidelser eller rus, men også mer subtile: Det kan f.eks. være å vokse opp med en veldig straffende og autoritær forelder, foreldre som ikke respekterer grenser og behovene dine, store konflikter mellom foreldrene og mye krangling, også videre. Dette skaper en dypere oppfatning av å være utrygg og av at du kan bli sviktet/forrådt når som helst.

Sulten på og redd for nærhet samtidig

Barndom eller tidligere relasjoner har ofte vært preget av kaos, konflikt, eller ustabilitet. Samtidig var det også noen øyeblikk som var fine - kanskje når foreldrene var edru eller ikke ruset seg. Andre har opplevd traumatiske og vonde hendelser i løpet av livet og har dermed også fått gode assosiasjoner med nærhet frem til da. Resultatet er både positive og negative assosiasjoner til nærhet.

For noen med en desorgansiert tilknytningsstil kan relasjonene dine føles som en konstant kamp mellom å ville ha noen nær, og samtidig føle at du må beskytte deg selv mot å bli såret, sviktet eller forrådt. Det skaper en "kom her - gå vekk" dynamikk i relasjonene dine.

Hvis den reaktive desorganiserte tilknytningsstilen kunne oppsummeres i en sang, ville det vært Hot N Cold av Katie Perry: "Cause you're hot then you're cold, you're yes then you're no, you're in then you're out, you're up, then you're down" beskriver den indre drakampen personen ofte opplever. Det er viktig å være tydelig på en ting: Dette er ikke viljestyrt, men skyldes at indre emosjonelle smertepunkter blir aktivert og da gjør at man enten prøver å skape nærhet eller dytte den andre unna.

Kjennetegn på reaktiv desorganisert tilknytning:

Du kan ha en reaktiv desorganisert tilknytningsstil hvis du kjenner deg igjen i noe av dette:

  • Store følelsesmessige svingninger: Du kan oppleve at følelsene dine svinger betydelig, spesielt for en partner. Én dag kan du føle deg dypt knyttet til partneren din, mens du neste dag kan føle behov for å trekke deg tilbake eller til og med føle sinne eller frustrasjon. Dette skaper en push-pull-dynamikk i relasjonene dine. Krangler kan ofte også bli ganske intense.

  • Kan ofte være roligere følelsesmessig tidlig i datingfasen og som singel, men når du utvikler følelser kommer de negative assosiasjonene til nærhet på banen.

  • Personen har ofte opplevd enveisrelasjoner over tid, hvor de kanskje har måttet passe på noen andre i stor grad eller har vært der for andre, uten å få det samme tilbake igjen. Det kan gi en følelse av å ikke være verdifull ("jeg er ikke verdt noe) eller ikke være like verdifull som andre personer.

  • Mistillit og mistanke: En viktig del av din opplevelse er en dyp mistillit til andre. Du kan være konstant på utkikk etter tegn på svik eller avvisning, og dette kan skape mye stress i relasjonene dine. Selv små handlinger fra partneren, som en forsinket tekstmelding eller mangel på oppmerksomhet, kan trigge sterke følelsesmessige reaksjoner.

  • Frykt for å bli fanget: Relasjonene dine kan ofte være preget av hyppige konflikter og dramatiske følelsesmessige svingninger. Du kan føle at du blir trukket inn i intense følelser for partneren din, bare for å oppleve en plutselig følelse av at du trenger å beskytte deg selv ved å distansere deg. Det skjer spesielt hvis du blir redd for å ikke kunne stole på partneren, for å bli sveket eller fanget.

  • Når du ikke lever opp til egne eller andres standarder eller blir kritisert, kan du kjenne deg som en dårlig person. For noen viser "jeg er en dårlig person" såret seg først og fremst gjennom handlinger og stadige forsøk på å være en så god person som mulig.

  • Frykt for å være svak, hjelpeløs og maktesløs: Selv om du ønsker støtte og trygghet fra partneren din, kan du ha en dyp frykt for å virke svak eller sårbar. Dette kan føre til at du skjuler følelsene dine til de til slutt kommer ut som sinne eller frustrasjon.

  • Personer med denne subtypen kan være kvass med ordene sine, spesielt under krangler. Kan true med å slå opp og faktisk også slå opp når personen er i en krangel eller emosjonelt trigget.

  • Følelsesmessige utbrudd og det å vise frustrasjon og sinne er vanlig.

Et dysregulert nervesystem er veldig vanlig ved både denne og de andre desorganiserte tilknytningsstilene. Mange ved denne subtypen sitter spesielt fast i kamp/flukt og kan dermed gå rundt i stressmodus store deler av dagen. Andre sitter fast i flop, noe som medvirker til irritabiliteten. Mange tilbringer store deler av livet med et dysregulert nervesystem, som også øker risikoen for utmattelse og stressrelaterte sykdommer og plager på sikt.

Mestringsstrategier:

Som reaktiv desorganisert tilknyttet bruker du ofte intense følelsesmessige utbrudd for å mestre situasjoner: Det kan gjøre at du reagerer med sinne og frustrasjon, eller at du trekker deg tilbake fra forholdet.

  • De sterkeste indre sårene er vanligvis jeg er verdiløs, jeg kommer til å bli sviktet/forrådt, jeg er utrygg og jeg er en dårlig person. Andre vanlige indre sår er jeg er fanget, hjelpeløs eller maktesløs. Mestringsstrategier utvikles ofte for å holde disse følelsene unna, og det er ofte en frykt for sårbarhet og svakhet.

  • Testing og sabotasje av forholdet: Du kan ubevisst og bevisst teste partneren din ved å skape små konflikter eller provosere dem for å se hvordan de reagerer. Dette er en måte å sikre deg at de ikke vil forlate deg, men det kan også føre til at du skaper avstand unødvendig.

  • Deaktivering hvor du lukker deg emosjonelt: Når du føler deg truet eller usikker, kan du plutselig skifte fra å være kjærlig og tilknyttet til å bli kald og fjern. Dette skiftet kan være en måte å beskytte deg selv på, men det kan også skape forvirring og frustrasjon hos partneren din.

  • Selvbeskyttende sinne: Når følelsene dine blir overveldende, kan du reagere med sinne for å skape avstand og beskytte deg selv mot det du opplever som en trussel. Dette er en forsvarsmekanisme som kan virke selvbeskyttende, men det kan skade forholdet over tid.

  • Frykt for å være svak: Selv om du ønsker støtte og trygghet fra partneren din, kan du ha en dyp frykt for å virke svak eller sårbar. Dette kan føre til at du skjuler følelsene dine til de til slutt kommer ut som sinne eller frustrasjon.

  • Sterke reaksjoner på intimitet: Når forholdet føles for nært eller når du begynner å føle deg sårbar, kan det utløse sterke følelser av frykt eller sinne. Du kan føle at du må skape avstand raskt for å unngå å bli skadet. Dette kan gjøre at partneren din opplever deg som uforutsigbar.

  • Sterk tilbaketrekning etter nærhet: Når du føler at du har blitt for nær noen, kan du plutselig trekke deg tilbake for å beskytte deg selv. Dette kan føre til at partneren din blir forvirret over din plutselige endring i atferd.

  • Testing om partneren tåler deg: Du kan teste partnerens lojalitet eller kjærlighet ved å skape små konflikter eller sette dem på prøve for å se om de vil forbli ved din side, selv når du skaper avstand.

Hva er spesielt viktig for å gå fra reaktivt desorganisert til trygt tilknyttet?

Som volatil FA kan det være vanskelig å balansere ditt behov for nærhet med frykten for å bli såret. Det er aldri for sent å jobbe for å få en tryggere tilknytningsstil. Hvis du kjente deg igjen i denne undertypen, er det noen ting som blir spesielt viktig:

  • Lær å kommunisere grenser, følelser og behov på lave nivåer

    I nære relasjoner er det ok å kommunisere frykter, usikkerheter, følelser og behov. I stedet for å vente til følelsene dine blir så intense at du trekker deg tilbake eller reagerer med sinne, prøv å dele hva du føler på et tidligere tidspunkt. Dette kan gi partneren din en sjanse til å støtte deg før situasjonen eskalerer. Du er også langt mer sannsynlig å bli hørt, fordi du ikke gjør den andre utrygg ved å reagere eksplosivt.

  • Lær å håndtere triggerner dine

    Personer med denne tilknytningsstilen vil ofte reagere sterkt emosjonelt på situasjoner som tolkes som som eller minner om tidligere svik. Siden du har flere indre emosjonelle smertepunkter enn de andre tilknytningsstilene, er det også viktig å kunne identifisere og kommunisere rundt dem på en sunn måte når de oppstår. Da kan du unngå at de saboterer relasjonene dine.

  • Lær å regulere følelser selv:

    Å lære å regulere følelser på sunne måter er helt essensielt for for deg som kjente deg igjen i denne artikkelen. Å regulere følelser består av en rekke ferdigheter som du kan lære deg når som helst. Da kan du unngå de intense følelsesmessige svingningene og at du gjør ting du senere angrer på.

Ved en reaktiv desorganisert tilknytningsstil kan relasjonene dine føles intense og kaotiske, men det er mulig å finne mer balanse. Ved å lære å uttrykke behov, grenser følelsene dine på en mer balansert måte og jobbe med å bygge tillit til partneren, kan du oppleve dypere emosjonell forbindelse uten å føle deg truet av nærhet. Under finner du en gratis guide om hvordan du kan håndtere følelser på en mer hensiktsmessig måte.