Det finnes også en rekke andre mønstre som raskt blir problematiske, og som ødelegger nærheten i familier.
Invalidering lukker porten til gode samtaler
En annen årsak til at mange opplever familie som vanskelig, er fordi mange familier møter følelser på uheldige måter. Når følelsene våre blir møtt med latterliggjøring, bagatellisering, ignorering, avvisning eller andre former for ugyldiggjøring, lærer vi at det å dele følelser gjør vondt. Når vi lærer at det ikke er ok å føle det vi føler, kan vi få vansker med følelsene våre og risikoen for psykiske lidelser, spesielt depresjon, øker betydelig. Det blir også vanskeligere å få følelsene til å nå et hjelpsomt nivå, og denne måten å møte følelser på skader barns evne til å håndtere følelser på egen hånd.
Ironisk nok er det nettopp "problembarn" med et mer vanskelig temperament som oftest opplever slik følelsesmessig invalidering. De kan fort bli møtt med overgeneraliserte merkelapper som f.eks "snarsint," "sytete," "sårbar," "dramatisk" eller lignende, som igjen gjør at deres følelser ikke blir tatt alvorlig. Det samme gjelder barn med tilleggsutfordringer som ADHD, tilknytningsvansker eller som har atferdsvansker på grunn av for eksempel mobbing og overgrep. Dermed kan barn med tilleggsbelastninger få enda mer i bagasjen om familien ikke reagerer på gode måter.
I mange tilfeller har invalidering gjort slik at man har lukket seg følelsesmessig for lenge siden, slik at i konfliktfylte familier kan man oppleve at familien kjenner oss dårligere enn det for eksempel venner gjør. Man slutter å dele sårbarhetene med hverandre og mister tiltroen til at de vil være i trygge hender om de deles. Mange distanserer seg emosjonelt fra familien. Andre vil oppleve at de trigges ekstra av invalidering i voksen alder, spesielt om dette var et mønster i barneårene.
Invalidering hindrer at sår får grodd ordentlig
Dersom du har reagert på andres følelser ved å invalidere dem er det viktig at du tar ansvar og ber om unnskyldning og prøver å vise at du vil reagere annerledes på følelser i fremtiden. Hvis ikke vil prisen alltid være at forholdet vil være anstrengt, og det blir også vanskelig å få tak i det som virkelig ligger bak og driver konflikten. Husker du hvordan vi nevnte at det er historiene vi forteller oss selv om hva handlingene betyr som sårer oss, og ikke historiene i seg selv? Dersom invalidering er til stede vil tryggheten mangler til å kunne dele den "egentlige årsaken" til at noen for eksempel blir lei seg. Da får man ikke til en god reparasjonsprosess:
"Jeg har legepåvist immunsvikt. Jeg har mange ganger spurt familien min om de kan være litt ekstra forsiktige når jeg er der så jeg slipper å bli syk etter hvert besøk. I stedet får de det til å virke som jeg er overparanoid, selv om de har besøkt meg på sykehuset etter flere akutt-innleggelser. En gang rant det over for meg, fordi mim mor kommenterte "jeg har dessverre ikke skylt kjeksene," som var en referanse til at jeg spurte om vi ikke kunne vaske frukten som hadde ligget fremme i butikken før vi spiste den. For meg betydde det at jeg ikke var viktig nok for henne til at hun i det hele tatt orket å gjøre en liten ting for meg, og i tillegg gjorde hun narr av behovet mitt. I dette tilfellet klarte jeg å fortelle henne hvordan jeg tolket situasjonen, men hadde jeg ikke gjort det hadde hun aldri skjønt hvorfor jeg reagerte som jeg gjorde.
Det å dele historien bak krever en sårbarhet som man ikke får til dersom relasjonen er preget av invalidering. Da er faren stor at man heller ikke får leget sårene, slik at de utvikler seg til veskebyller i stedet.
- Er invalidering et problem i din familie?
- Hvordan møter du følelsene til dine familiemedlemmer? Kan du være invaliderende noen ganger?
- Trenger du og/eller familien å lære mer om hvordan følelser kan møtes på en bedre måte?
Ordene man ikke kan ta tilbake
Noen familier har et høyt konfliktnivå, hvor de ofte reagerer på konflikter med sinne, aggresjon eller personangrep og kommentarer med intensjon om å såre. Disse familiene kan ha nytte av å bli enige om å ta en time-out for å kunne roe seg ned igjen så snart man blir for trigget til å kunne klare å ha en god samtale.
Andre familier når et slikt skadelig nivå av konflikten fordi de ikke snakker om det som er vondt. I stedet "skyver de alt under teppet" og later som ingenting når noe har vært sårende, grenseoverskridende eller når behov ikke har blitt møtt. Problemet er bare at følelsene må gå et sted. Dersom du blir såret er du fortsatt såret selv om teppet dekker over det.
Du kan jobbe deg gjennom slike sår ved å ta dem opp på en god måte, men for mange virker den tanken helt utenkelig fordi relasjonen er for vond. Kanskje mangler man også kommunikasjonsferdighetene som skal til for å kunne snakke om vanskelige ting på en god måte. Kanskje vet man at det å snakke om det ikke fører til noe godt resultat. Da er det forståelig at du ikke vil ta det opp.
- Klarer du å dele hva en situasjon betyr for deg når du blir såret, med den som sårer deg?
- Klarer dere å snakke om ting som har blitt vondt, uten at det blir til en konflikt?
Å skyve alt under teppet
Når man later som konflikter ikke er der, vil i stedet følelsene kunne gå en av to veier: Under teppet til det renner over og blir til et sinneutbrudd som potensielt skader relasjoner, eller inn mot en selv i form av selvkritikk som igjen gir økt risiko for depresjon eller emosjonell flathet. Man kan ikke bedøve bare de dårlige følelsene. Følelser er en pakkeløsning, så forholder du deg ikke til det vonde mister du også det gode.
Å skyve alt under teppet kan være veldig skadelig dynamikk å ha i familien, fordi:
- I stedet vil du oppleve at de vonde følelsene kommer ut senere på uheldige måter, i form av "små stikk", passiv aggressivitet, kritikk eller sinneutbrudd.
- Man får ikke tatt tak ting som er plagsomt mens følelsene er på et lavt nivå. I stedet kommer de kanskje ut etter x antall år med undertrykt frustrasjon. Da blir det ikke pent! Mange brudd i relasjoner skjer nettopp i "stille" familier hvor dette skjer.
- Personen som har hatt utbruddene vil lett kune bli syndebukken i familien og vil kunne få ekstra dårlig samvittighet. Da vil personen gjerne prøve å gjøre det godt igjen, og legger all vekten på å møte resten av familiens behov. Egne behov kommer i bakleksa. Kanskje får man ikke anerkjennelse for de gode tingene man gjør heller. Til slutt blir det igjen for mye, og en ny utblåsning skjer. Veien ut av en slik syklus går gjennom å dele sine behov på en konstruktiv måte. Men, dersom de ikke møtes og blir sett før det smeller, vil den vonde sirkelen opprettholdes.
- De som ikke reagerer med sinne, reagerer ofte med depresjon eller emosjonell flathet. Det er ikke uten grunn til at man ser økt forekomst av selvmord og selvmordsforsøk i såkalte "stille" familier, hvor man ikke våger å snakke om det som er vanskelig.
- Å la være å snakke om det som er vanskelig vil gi en familie der ingen føler seg trygge på å uttrykke sine følelser eller behov.
Man vil alltids komme i skade for å såre hverandre i større eller mindre grad i en relasjon som går over tid. Det er fordi man kan ikke vite om alle sårbarheter som den andre har, og selv velmenende personer vil noen ganger trø feil. det er derfor en normal del av gode relasjoner er å ta ansvar for det som har gått galt, vise at man forstår skaden man har gjort og hvorfor det var vanskelig, og så be om unnskyldning og sammen finne ut hvordan man kan unngå at det skjer igjen. Det er med på å gjøre relasjonene sterkere.
For konfliktskye familier kan det være truende når en person plutselig begynner å si fra om det som ellers ties om. Mange tolker det som kritikk eller går rett i forsvar.
"Hun vil aldri snakke om det som har gått galt og blitt vanskelig. Alt skal bare feies under teppet. Men da renner det over til slutt for meg, spesielt siden vi har et helt liv sammen med sår som aldri har blitt håndtert. Da skal det så lite til. Sist gang kalte hun meg snarsint. Det er mange år siden jeg har sagt fra om hva som plaget meg, jeg har sagt fra gjentatte ganger og i like mange år har hun ignorert det. Jeg vil heller si at jeg har vært ekstremt tålmodig! Hadde hun noen gang sagt fra om hva hun hadde behov for fra meg hadde jeg lett prøvd å møtt hennes behov. Men det gjør hun ikke. I stedet er det tydelig at hun er misforsnøyd med meg. Jeg prøver å gjøre henne glad, men det blir aldri bra nok. Hun bærer nok nag til meg også. Jeg ville aldri såret henne med vilje, men hvordan kan jeg vite hvor minene er når hun aldri deler dem?" - Anonymisert kvinne.
Det kan være vanskelig å ha slike samtaler. Ofte kvier vi oss nettopp fordi vi har lært at de ikke ender godt. Da kan det være at du trenger gode kommunikasjonsverktøy for å snakke om vanskelige ting på gode måter. Da kan du få andre resultater enn tidligere, og dere kan faktisk komme nærmere hverandre.
- Har du verktøyene som skal til for å håndtere slike samtaler på en god måte?
Minimalisering av andres behov
Relasjoner styrkes og tillit bygges ved at man deler behov og følelser med hverandre. Når andre så svarer på behovene og følelsene ved å være omtenksom og ta hensyn til dem, får man altså flere positive effekter. Dette kan for eksempel vise seg sånn:
"Du blir raskt syk hvis jeg ikke er nøye med håndvasken, så jeg skal prøve å ikke gjøre det så ofte."
"Du blir engstelig hvis jeg gjør slik, så jeg vil unngå å gjøre det."
"Du blir såret av at jeg sier det på den måten, så jeg skal si det på en annen måte i stedet som føles bedre for deg."
På samme måte svekkes relasjoner hvis man ikke har ens nære i bakhodet:
"Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ble dumpet. Han ba om at jeg skulle skryte av han når han gjorde husarbeid. Som om han er en liten unge som trenger ros for hver minste lille ting. Jeg gadd aldri det." - Anonymisert kvinne.
Det kommer sjeldent noe godt ut av å bestemme hvilke behov en annen person skal få lov å ha, og hvilke som er "godkjent" eller "moden" nok. Likevel er det dette mange gjør når noen uttrykker et behov. Det finnes mange måter å signalisere at andres behov ikke er viktig på. Felles for dem alle er at de skader relasjonen. Andre signaliserer at noens behov er uviktig ved å late som de er hjelpesløse, ved å ikke egentlig prøve eller ved å bli defensive:
Dette var responsen til som spurte om et familiemedlem om han kunne være så snill å smatte mindre når han tygger:
"Jeg klarer ikke smatte mindre når jeg spiser. Kanskje jeg har for stor tunge. Skal jeg kutte av meg tunga, kanskje?"
Du er ikke forpliktet til å møte et behov en annen har, men det å anerkjenne behovet som legitimt viser at du tar personen på alvor. Jo flere behov en relasjon møter, jo bedre er det. Å vise at du prøver vil gå en lang vei, også de gangene det ikke går.
Det er fort gjort å glemme å møte et behov en annen har gitt uttrykk for. Da er en mild påminnelse ofte på sin plass. Det betyr ikke automatisk at de ikke vil møte behovet ditt, men kan også skyldes at man blir vant til å forholde seg til deg på en bestemt måte. Når den måten så endres, kan det kreves litt påminnelser før det sitter.
Hvorfor er dette så viktig? Jo, fordi dersom man ikke følger opp når noen sier at noe er viktig for en, vil de ofte ende opp med å øke intensiteten på sine forsøk på å bli hørt. Det kan også føre til sinneutbrudd og negativitet som kan påvirke relasjonen negativt.