1. Identifiser og kommuniser behov

Langdistanseforhold gjør at man ofte får færre av behovene dekket enn man får i forhold hvor man ser hverandre ofte. Det er nettopp dette som bidrar til utfordringen mange kjenner på rundt langdistanseforhold. Du kan imidlertid unngå denne fellen ved å bli flink på i identifisere hvilke behov du har, og kommunisere dem til partneren din. Da kan dere sammen legge en strategi for hvordan behovene kan møtes best mulig, avstanden til tross. Dette er noe av det viktigste for å få et langdistanseforhold til å lykkes.

Gjør aktiviteter sammen - på hvert deres sted

La oss tenke oss at du for eksempel har behov for mer nærhet og kontakt. Kanskje dere kan lage samme middag på hvert deres sted over nettet og spise sammen, og lage en datekveld på den måten? Å gjøre aktiviteter sammen over nett, men på hvert deres sted, kan skape følelsen av å være sammen og dermed møte flere behov på en gang. Så, hva med å ha partneren på zoom mens du tar ham eller henne med på et museum, fornøyelsespark, sightseeing eller hva nå enn det måtte være dere liker å gjøre? Eller booke et hotellrom i hver deres by, og spille et brettspill over nett og spise take out på hvert deres rom? Det er selvfølgelig ikke like bra som å faktisk være med partneren, men det kan fylle "behovsbøtta" i det minste delvis opp. Da føles det betydelig bedre, avstanden til tross.

Det er ekstra viktig at du også klarer å møte dine egne behov når du har langdistanseforhold. Jo flinkere du er på det, jo mindre smertefult vil avstanden føles. NB! Husk at du alltid kan fylle opp din "behovsbøtte" minst halvveis selv. Da vil du ha mer å gi, ikke bare til en partner men til alle rundt deg. Du blir også mindre "needy" i forholdet, noe som skaper mindre press på relasjonen. Personer med unnvikende tilknytningsstil er ofte flinke på å møte egne behov, som er en viktig grunn til at de takler langdistanseforhold godt.

2. Vedlikehold den seksuelle forbindelsen

Når det er avstand mellom dere er det viktig å fortsatt møte seksuelle behov. Kanskje har dere alt noe dere begge er komfortable med som gjør susen? For variasjonens del anbefales det å lære noe nytt sammen, gjerne ved å ta kurs i kvinnelig og mannlig seksualitet gjennom vår samarbeidspartner avansertseksualitet.no. Du kan gjerne dele skjermen din med partneren din over f.eks. zoom og ta kurset sammen med partneren din. Stopp etter hver modul og diskuter det dere lærte, og hva dere har lyst å prøve. Mange leketøy kan også styres via wifi, slik at partneren din kan kontrollere hva og hvor mye du kjenner.

For et godt sexliv når avstanden skiller dere er det viktig å flytte sex over på det mentale planet. Et viktig verktøy til å gjøre det er f.eks. erotisk hypnose (som kan bookes som privatkurs hos avansertseksualitet.no). Da kan dere gi hverandre helt unike opplevelser. For langdistanseforhold finnes det knapt noe bedre og mer kraftfullt for å unngå seksuell kjedsomhet, pluss at dere kan høste fordelene av det dere lærer når dere møter hverandre i virkeligheten. Så tenk etter: Hvordan kan du spille på det mentale for å skape en god opplevelse for dere begge?

3. Gjør hverandre til en del av hverdagen

Når avstanden er stor, er det desto viktigere å finne måter å lukke gapet på. En viktig måte er å involvere partneren i det som skjer i hverdagen din ved å dele minst en ting fra dagen din hver dag. Da får dere automatisk mer å snakke om, fordi dere er inne i "loopen" på hverandres dag. Med mindre partneren din har sagt noe annet kan du derfor gjerne fortelle om den uventede hendelsen på jobben, bursdagen du var i. Når din partner deler noe er det viktig å følge opp senere: "Du, hvordan gikk det egentlig etter den hendelsen på jobben du nevnte?"

I relasjoner hvor usikkerhet og sjalusi er en del av bildet vil dette trinnet ofte hjelpe i veldig stor grad, fordi man bygger trygghet når man slipper partneren inn i hverdagen på denne måten. Vonde følelser knyttet til tanker om hva partneren gjør kan ellers ha lett for å snike seg inn. Å endre slike tankemønstre, før de skader relasjonen, er også veldig viktig. Det finnes heldigvis god hjelp for å håndtere de tankene som skaper vonde følelser, slik at du kan unngå at vonde følelser ødelegger det dere bygger sammen.

4. Skap ritualer som vedlikeholder relasjonen

Alle parforhold, ikke bare langdistanseforhold, har nytte av ritualer som skaper og vedlikeholder den emosjonelle forbindelsen. Det kan handle om å ha noen faste vaner hvor man f.eks sjekker inn med den andre i løpet av dagen, alltid si god natt til hverandre, dele en kaffekopp om morgenen (over nettet) uten andre forstyrrelser eller hva nå enn det måtte være for dere. Eller hva med å lage et takknemlighetsrituale? Det å si tre ting man har vært takknemlig for i løpet av dagen som har gått bidrar til å øke motstandskraft mot påkjenninger og kan redusere depresjon. Bli enige om partner om "gode vaner" for å holde dere forbundet med hverandre.

Ritualene bør være enkle å gjennomføre, slik at de ikke bortprioriteres. De kan være lette og morsomme, men også gi rom for dypere og mer sårbare samtaler. Det er nettopp sårbarhet som bygger relasjoner og som gjør slik at man føler seg emosjonelt nær hverandre og mindre ensom. Det kan fungere som en buffer mot utfordringer og konflikter, spesielt i langdistanseforhold.