Hva er parterapi?

Parterapi er strukturerte samtaler som går over nok tid til at endring kan skje. Noen få timer er som regel ikke nok. Effektiv parterapi krever også at man fokuserer på seg selv og egne mønstre, og at man først og fremst prøver å endre måten man selv er på i parforholdet. Det vil si at du også må jobbe mellom timene med å gjøre noe litt annerledes enn før.

Hvis du ikke har gjort alt overfor, så har du kanskje vært i parsamtaler, men ikke i parterapi. Hvis den ene eller begge ikke er forpliktet til å jobbe med ting, vil det heller ikke fungere. Men, er man villig til å gjøre jobben kan man komme veldig langt! Hvis du er klar til å se på eget bidrag til vanskene og til å møte opp til timene, har du et veldig godt utgangspunkt for deg.

Parterapi passer ikke:

Det er flere ting som gjør at man ikke passer for parterapi. Her er noen av de vanligste årsakene til at parterapeuter sier nei til å ta inn et par etter en inntakssamtale, men dette er ikke en uttømmende liste:

  • Ved aktiv rus eller psykose: Rusproblemer bør behandles utenom først, fordi det vanligvis blir så forstyrrende for fremgangen at det er vanskelig å komme noen steder.

  • Hvis du ikke er villig til å ta ansvar for og se på egne bidrag til vanskene. Hvis du bare vil vinne eller skylde på den andre, vil du ikke komme noen vei med parterapi. Du får kanskje også rett, men taper relasjonen i prosessen.

  • Ved pågående utroskap. Hvis man vanner en annen gressplen enn den man har i parforholdet, vil man ikke få parforholdet til å blomstre.

  • Du har alt bestemt deg for å gå, men har bare ikke sagt det til partneren. Her snakker vi ikke om ambivalens - det kan man jobbe med - men om at avgjørelsen alt er tatt.

  • Ved autisme vil det være viktig å ha en parterapeut som ikke bruker en emosjonsfokusert tilnærming. Det vil ofte ikke fungere og kan gjøre vondt verre.

  • Ved selvmordsfare må dette behandles først på riktig sted. Så kan man heller se på parforholdet når man er stabil igjen

Det er også mange årsaker til at par oppsøker parterapi. Noen av disse problemstillingene er bedre egnet parterapi enn andre. Ønsker du først og fremst å bedre kommunikasjon finnes det veldig gode alternativer.

Når det er vanskelig å ha gode, trygge samtaler, kan parterapi hjelpe for å gi tryggere rammer som gjør at man kan snakke sammen på bedre måter. Eksplosive krangler (også de som kan tippe over til vold), samt bearbeiding av kriser, utroskap og andre svik kan være spesielt godt egnet for parterapi.

Hvis du er usikker på om du skal bli eller gå kan en parterapeut hjelpe med avklaring. Forskning viser at slike samtaler gjør at man samarbeider bedre om barna dersom man velger brudd i stedet for videre parterapi: Bruddet kan bli ryddigere. Hvis man så velger parterapi etter avklaringssamtalen kan terapeuten hjelpe med å skape endring og dypere forståelse for hverandres mønstre.

Et alternativ til parterapi

Hvis du først og fremst ønsker å bedre kommunikasjon, redusere konflikter og skape nærhet, finnes det også et annet alternativ: Man kan lære disse verktøyene selv. Ofte går det mye raskere og blir rimeligere, fordi man kommer rett til verktøyene som skaper endring.

En ny måte å skape gode sirkler på:

Hvis du vil skape endring i forholdet ditt, kan du lære deg verktøyene som får deg videre på egen hånd. Metoden som bedrer kommunikasjon og skaper mer nærhet har vi samle til et unikt tilbud som er umiddelbart tilgjengelig på nett: Forskning har vist at tilsvarende kurstilbud reduserer bruddrisiko med opp til 50%.

Fordelen av å bedre parforholdet slik:

Ofte vil de samme utfordringene melde seg også i fremtidige forhold: Vi har alle med oss mønstre som våre partnere reagerer på. Med mindre du lærer deg å overvinne denne utfordringen, vil den sannsynligvis dukke opp på ny i en ny f

  • Bedre psykisk og fysisk helse: Kvinner i ulykkelige parforhold har økt risiko for hjertelidelser, slag og diabetes. Et dårlig parforhold øker risikoen med 8,5%. Et godt parforhold gjør at spesielt menn lever lenger.

  • Redusert ensomhet: Når den emosjonelle nærheten er på plass, vil man kjenne seg mindre ensom. Ensomhet er like helseskadelig som røyking i følge forskning.

  • Økonomiske fordeler: Å bo sammen med noen og dele utgifter gir som regel bedre økonomi.

  • Økt levestandard: Å bo sammen med noen gjør vanligvis at man kan få bedre levestandard enn om man bor hver for seg.

  • Økt fysisk og psykisk motstandskraft: Et godt parforhold gjør at vi til og med kommer oss raskere sykdom. Det inkluderer både fysiske og psykiske faktorer. Depresjonsrisiko går ned når vi har et godt forhold.

  • Vi kjenner også mindre fysisk smerte: Forskning viser at kronisk smerte dempes når vi er i et godt parforhold i forhold til når vi er alene.

  • Et forhold du trives i: Harmoni, å føle seg forbundet med partneren og at man er på samme lag er bare noen av de tingene et godt parforhold kan gi deg,