Emosjonell nærhet gir varige, gode relasjoner

Emosjonell nærhet er det som skiller overfladiske bekjentskaper fra de relasjonene vi virkelig bryr oss om. Når den emosjonelle nærheten forsvinner, mister vi ofte følelsene for partneren, og vennskap blir vanskeligere og mindre givende. Å kunne skape, beholde og få den emosjonelle nærheten tilbake igjen er derfor nødvendig for gode, varige relasjoner. Å få til dette krever visse relasjonelle ferdigheter. Disse nøklene er det heldigvis aldri for sent å lære seg, slik at man kan få de relasjonene man ønsker seg.

"Vi føles ikke som kjærester lenger."

Når den emosjonelle nærheten ikke er der, kan det føles direkte hjerteskjærende at en vi bryr oss om, oppleves å være så langt unna. I parforhold kan vi føle oss intenst ensomme og alene når den emosjonelle nærheten forsvinner. Vi kan kjenne oss uelsket og partneren kan føles som en venn eller fremmed. Samtidig savner man gjerne kjæresten sin og ønsker å finne tilbake til de gode følelsene og hverandre igjen – eller i det minste vite sikkert at man har forsøkt tilstrekkelig, slik at man ikke tar en avgjørelse man angrer på senere.

"Jeg ønsker meg flere nære venner og mindre konflikter i familien."

De samme mønstrene som saboterer den emosjonelle nærheten i parforhold, kan også hindre oss fra å få på plass gode, nære vennskap. Da kan vi kjenne oss ensomme og lure på hvorfor vi tilsynelatende ikke klarer å knekke "vennskapskoden." Samtidig ønsker vi gjerne flere personer i livet vårt som faktisk ser og støtter oss. I familier vil manglende emosjonell nærhet ofte vise seg som hyppige eller intense krangler eller likegyldighet og distanse. Mange føler seg ofte misforstått, frustert, distansert, tilbaketrukket eller skuffet.

"Jeg kan ikke fortsette å ha det slik!"

Ting kan føles håpløst og fastlåst, fordi man vet ikke hvordan man skal skape, beholde eller få tilbake den nærheten man ønsker seg. Da kommer gjerne de vonde tankene om man skal bli eller gå eller de stadige tankene om man hva man skal gjøre. Uansett sier noe inne i deg sier at det MÅ forandring til: Du kan rett og slett ikke fortsette å ha det slik som nå i årevis fremover.

Hvordan virker relasjonskompasset?

I relasjoner hvor ting har blitt utfordrende, vil det ofte kunne gjøre vondt verre å snakke om det som er vanskelig for tidlig. I stedet må vi fylle på den emosjonelle bankkontoen og få på plass den emosjonelle nærheten. Deretter får du med deg det du trenger for å takle vanskeligere tema på en bedre måte, slik at du kan få et bedre resultat enn det du har fått tidligere.

  • Snuoperasjonen: Relasjonskompasset er unikt ved at vi først bygger opp de gode følelsene igjen og snur trøblede relasjoner. Da blir man mer villig til å møte hverandres behov og følelser, og motivasjonen til å bedre relasjonen enda mer øker hos begge parter.

  • Bryt skadelige mønstre: Relasjonskompasset hjelper deg med å endre vanlige, men uheldige måter å kommunisere på. Slik unngår du at de dreper kjærligheten, nærheten og de gode relasjonen. Samtidig styrker vi båndet, slik at de gode følelsene kan komme tilbake igjen (inkludert romantiske følelser).

  • Ferdighetstrening: Deretter får vi på plass de konkrete ferdighetene som kan bedre emosjonell nærhet i alle typer relasjoner. Arbeidshefte med oppskrift på hva du kan si og gjøre i møtet med andres følelser, samt hvordan du kan trene i praksis, gjør ferdighetene lette å lære.

Hvordan er dette annerledes?

Mange som ønsker seg mer emosjonell nærhet og et bedre forhold, kjenner på en tvil om partneren er i stand til å møte en der. Eller kanskje tviler du på om du selv klarer å utvikle ferdighetene som skal til? Det unike hos oss er at metoden inkluderer steg-for-steg trening på ferdighetene mange av oss aldri har hatt muligheten til å lære tidligere. De kan brukes både i parforhold, vennskap og familien, noe som gir deg bedre relasjoner raskt på flere områder.

Dette kurset passer for deg som ønsker deg:

Dette kurset passer for deg som vil ha økt emosjonell nærhet i relasjonene dine, kommunisere bedre, bli mindre redd for konflikt, bli en god lytter, lege sårene fra vonde opplevelser og skape gode, trygge harmoniske relasjoner. Kurset passer enten du vil bedre parforhold, vennskap eller familierelasjoner, og kan tas alene eller sammen med en partner på samme innlogging uten ekstra kostnad. Våre kursdeltakere forteller også om:

  • Færre misforståelser og mindre forsvarsposisjon

    "Dette var et veldig bra kurs! Partneren min var litt motvillig til å gi det et forsøk, så jeg måtte ta kurset på egen hånd. Jeg har brukt verktøyene selv, og jeg merker at han slapper mer av rundt meg. Han har begynt å dele litt mer, og sier at det er fordi han ikke opplever meg som kritisk og klandrende lenger. Her om dagen så begynte han å bruke teknikkene tilbake i stedet for å gå i forsvar, og jeg falt nesten av stolen! Jeg merker også forskjell i vennskapene mine. Vi deler gradvis mer og mer intime ting og jeg merker at tilliten har økt og nærheten er mer og mer på plass. Den ene teknikken får også barna til å roe seg ned veldig mye raskere enn før. Bare den var verdt hele kurset i seg selv." Emma H., 32 år.

  • Mindre krangling og mer sex

    "Jeg var ikke entusiastisk når partneren min ville vi skulle ta et kurs for å få bedre emosjonell nærhet. Jeg hadde jo alt nekta parterapi, og hun vet godt at jeg ikke vil ha for mye følelsespreik. Jeg må likevel innrømme at jeg likte den praktiske vrien og at jeg lærte konkret hvordan jeg kunne kommunisere bedre. Jeg klarer å roe ned og trøste henne når hun blir på tuppa, og det er mindre sure kommentarer. Hun har mer lyst på sex nå som jeg har blitt litt mer åpen, noe som jeg er fornøyd med. Arbeidsheftet og øvelsene hjalp mye, for jeg har jo ikke noen trening på å snakke om følelser eller få andre til å roe seg ned. Til å være det jeg først tenkte var litt sånn kjerringtema, var dette kursopplegget veldig bra. Det er spesielt fint å komme hjem til en fornøyd og bra dame som ikke kritiserer meg for alt mulig lenger." Peder, 55 år.

  • Økt emosjonell nærhet og trygghet

    "Jeg og partneren min har slitt lenge med at jeg ikke føler meg hørt og opplever at avstanden mellom oss er blitt stadig større. Vi tok kurset sammen og en av de største forandringene er at jeg opplever at han nå støtter meg på en måte som faktisk hjelper. Vi har blitt mye tryggere på hverandre, og vi er i ferd med å finne tilbake til hverandre igjen. Det føles som vi er et lag nå, og jeg kan faktisk ha ham som en trygg havn på en helt annen måte enn før hvor han pleide å avfeie behovene mine. Jeg har begynt å få følelsene tilbake, som jeg trodde var borte for godt. I forhold til prisen på både parterapi og skillsmisse var dette en virkelig god investering. Kurset anbefales på det høyeste." - Olivia, 49 år.

"Vi gjorde kurset til en hyggelig date-kveld i uka. Det åpnet opp for gode samtaler og vi merket fremgang allerede på uke to." - Karina, 44.

Hva skal til for å lykkes? Hvis en eller begge er villig til å gjøre en innsats, kan mye skje: Vi har hjulpet alt fra par på kanten av brudd til de som har det ganske bra, men som vil ha de romantiske følelsene tilbake. For å kunne gjennomføre trenger du å sette av ca 1 time i uka til å se videomodulene og lese arbeidsheftet.

Løpende oppstart og umiddelbar, ubegrenset tilgang i to år: Ved påmelding får du umiddelbar tilgang til kursportalen og videoene i kurset.

    1. Hei og velkommen på kurs!

    2. Video 1: Introduksjon - hvem passer kurset for, og hva får du med deg videre?

    3. Video 2: Veien tilbake til emosjonell nærhet

    4. Video 3: Rotårsakene bak vansker med å møte andres følelser og frykt for konflikt - mønstrene som skader relasjoner

    5. Ekstra hjelp og støtte på veien

    1. Video 1: Når er det for sent å bedre en relasjon?

    2. Nøkkelferdighet: Reaksjonsmåten som skaper gode relasjoner

    3. Video 3: Fra teori til praksis

    4. Arbeidshefte: Script og praktisk trening

    5. Oppgavehefte med oppsummering og refleksjonsoppgaver for raskere fremgang

    6. Oppgavehefte utskriftbar versjon

    1. Video 1: Psykologisk trygghet som grunnlaget for emosjonell nærhet

    2. Video 2: Sett en trygg ramme og unngå at krevende samtaler eskalerer

    3. Nøkkelferdighet: Møt samtaler på denne måten

    4. Ferdighetstrening: Konkrete strategier for å skape mer emosjonell nærhet i relasjoner

    5. Fra teori til praksis

    1. Video 1: Hvordan takle andre når de er sure, sinte og bitre

    2. Video 2: Forstå den egentlige årsaken bak andres sterke følelser

    3. Nøkkelferdighet: Få den andre til å føle seg forstått og hørt

    4. Ferdighetstrening: Vit når du ikke bør snakke og heller fokusere på å forstå

    5. Fra teori til praksis

    1. Bonusferdighet: Lytteferdighetene terapeutene bruker for å bli en ekstra god lytter

    1. Video 1: Fjern de vanlige reaksjonene som skaper emosjonell utrygghet og distanse

    2. Video 2: Når forsøket på å trøste, støtte og hjelpe, egentlig skader

    3. Video 3: Vanlige reaksjonsmåter på andres positive følelser på som ødelegger relasjoner

    4. Video 4: Årsaker til at vi reagerer på måter som skaper emosjonell distanse

    5. De tre ferdighetene stopper krangler om hvem som har rett, gjør at begge føler seg like viktige og som hindrer at sterke følelser blir til krangling.

    6. Video 6: Fra teori til praksis

Anbefalt tempo er en modul i uka, men du kan ta kurset i det tempoet som passer for deg.

  • 2.799,00 kr
  • 40 leksjoner
  • 5 timer med videoinnhold

Kurset er utviklet av psykolog og parterapeut Lillian Rydning

Psykolog Lillian Rydning har arbeidet som parterapeut i over 14 år. En av de vanligste problemstillingene par oppsøker hjelp for er nettopp vansker med manglende emosjonell nærhet og stadig økende distanse. Samtidig er det mange som rett og slett ikke hadde lært ferdighetene som skal til for å skape både nærhet og gode relasjoner. Vanlig parterapi lærer en som regel ikke disse ferdighetene. Dette ble bakgrunnen for utviklingen og perfeksjoneringen av relasjonskompasset.



Som psykolog har hun lang erfaring fra blant annet allmennpoliklinikk (DPS), døgnpost og privatpraksis. Hun er en av flere frivillige psykologer som medvirker til Psykisk helsenett. Hun har også kompetanse innen klinisk sexologi, og har gitt ut den internasjonale bestselgeren Sex gode grunner.


Ofte stilte spørsmål og vanlige utfordringer

Ikke vent til du har bedre tid: Hvis du kun lærer å ha gode relasjoner når du har det rolig, vil du kunne få tilbakefall når ting blir hektisk igjen. Og la oss være ærlig, livet blir hektisk for de aller fleste før eller senere. Hvis du mestrer relasjonene dine også mens du har mye å gjøre, vil du være best mulig stilt også i krevende perioder i fremtiden.

  • "Ting føles håpløst og fastlåst."

    Følelsene våre kan ikke forutsi fremtiden. Vi har alle kjent håpløshet fra tid til annen, og likevel opplevd at ting har gått bra. Selv om noe kjennes håpløst ut, så kan vi altså ikke vite med sikkerhet at ting ikke nytter: Følelsen håpløshet er ikke fakta eller noe som kan spå fremtiden, men noe som sier noe om hvor vanskelig situasjonen har vært. Håpløshet er en følelse som sier egentlig sier: "Det jeg har gjort til nå fungerer ikke, jeg må prøve noe annet." Dette kurset kan hjelpe deg gjennom å gi deg verktøyene som har fungert for mange i samme situasjon før deg. Da har du mulighet til å få et annet resultat enn det du har fått til nå.

  • "Emosjonell nærhet føles ukomfortabelt for meg."

    Når den ene ønsker seg mer emosjonell nærhet enn den andre, kan man oppleve at man er i en evig katt-og-mus lek: Den ene trenger kanskje rom for seg selv, trekker seg mer unna og kan kjenne seg som en skuffelse som aldri er god nok. Partneren vil jo gjerne ha en emosjonell nærhet man ikke vet hvordan man skal gi, og som kanskje heller ikke har føltes godt tidligere. Mange har hatt negative erfaringer med emosjonell nærhet tidligere, og da er det forståelig at man er nølende til å gå dit igjen. Samtidig er det å kunne utvikle denne evnen nødvendig for å ha gode relasjoner og for å ha et varig parforhold: Å bytte ut partneren vil ikke hjelpe, for de fleste partnere trenger å føle seg emosjonelt forbundet med deg etter hvert. Løsningen er i stedet å gjøre den indre jobben, og å ta det steg for steg samtidig som vi fjerner mønstrene som skader, slik at det faktisk kan føles godt å være emosjonelt nær noen. Å bli komfortabel med emosjonell nærhet krever også at man lærer å forhandle om nærhet og avstand i relasjonen på en god måte. Vi gir deg oppskriften på hva du kan si, slik at du kan få mer avstand når det trengs uten at det utløser konflikt. Da kan du gå ut i vannet i ditt eget tempo, helt til det føles komfortabelt: En skrekkfilm er ikke skummel gang nummer femten du har sett den. På samme måte kan du gjøre emosjonell nærhet gradvis mer komfortabelt og til noe som oppleves som positivt. Du blir altså bedt om å strekke deg litt, men uten å stresse deg selv ut for mye. Du får også med deg de konkrete ferdighetene på HVORDAN du gjør det i praksis. På den måten kan du flytte nåla fremover mot bedre relasjoner og mer/bedre sex, og samtidig ivareta deg selv.

  • Hvordan kan dette kurset bedre både vennskap, parforhold og familierelasjoner, når de er så forskjellige fra hverandre?

    Vanlige uheldige måter å kommunisere på skader den emosjonelle nærheten i relasjonene våre, og kan gjøre slik at andre trekker seg unna oss. Emosjonell nærhet og gode, varige relasjoner forutsetter en rekke relasjonelle ferdigheter. Vi må blant annet kunne få den andre til å føle seg hørt, forstått og kunne være en god støtte når andre har sterke følelser. Samtidig må vi kunne takle konflikt og dele av det som foregår inne i oss og det vi trenger. Alle disse ferdighetene er enkle å få på plass, og kan brukes i alle typer relasjoner.

  • "Må vi snakke om ting som er vanskelig? Det fører alltid til krangel eller dårlig stemning."

    Vi hopper ikke ut i de tunge samtalene uten å gi deg ferdighetene til å takle dem: I stedet fjerner vi skadelige kommunikasjonsmønstre og skaper nærhet gjennom praktisk, steg-for-steg trening på de ulike nøkkelferdighetene som skaper gode relasjoner. Dette er dermed et positivt rettet kurs. Det er først når du har ferdighetene for å takle vanskelige samtaler på gode måter at dere kan velge å gå i gang med tyngre temaer. Slik kan dere få et annet resultat enn dere har hatt til nå.

  • "Er det for sent å snu ting for oss?"

    Som parterapeut har vi sett altfor ofte hvordan folk venter lenge med å ta tak i disse vanskene. I mellomtiden vokser avstanden, og det blir mer tidkrevende å bygge en bro over til den andre. Så lenge en av dere er villige til å gjøre jobben, er det imidlertid ikke for sent å snu selv trøblete relasjoner. Mange kan kjenne seg likegyldige eller numne i starten pga. smerten som har vært der over tid, men siden kurset er rettet mot å bedre ting raskt vil motiavasjonen ofte øke raskt. Derfor er det viktig å ikke vente til det er for sent og du har mistet relasjoner som er viktig for deg: Jo før du lærer deg disse ferdighetene, jo raskere kan du bedre vennskap, parforhold og familierelasjoner. Hvis forholdet likevel tar slutt, kan du bruke ferdighetene for å få bedre relasjoner til andre i fremtiden.

  • "Jeg har mistet følelsene for partneren min. Vi føles mer som venner enn kjærester. Jeg vet ikke om jeg skal bli eller gå.Kan dette kurset hjelpe?"

    JA, absolutt! Det er dette vi først og fremst prøver å gjøre noe med på dette kurset. Tap av følelser skjer fordi den emosjonelle forbindelsen har blitt svekket. Det kan skje av en rekke årsaker. Hvis du først har mistet følelser i en relasjon, har du økt risiko for at det kan komme til å skje igjen også i andre relasjoner. Derfor er det lurt å ta tak i det nå. Hvis du gir kurset og parforholdet maks innsats mens dere gjør kurset, har du også et klart svar på å om nålen har flyttet seg fremover. Hvis du ser nok bedring, har du fått svaret på at det er verdt å bli værende og jobbe med ting også videre. Om ingenting forandres, så kan du eventuelt gå, vel vitende om at du virkelig har gjort alt som skal til for å få til bedring. Da trenger du ikke lure på om du kunne ha gjort noe mer.

  • "Min partner/jeg er omtrent emosjonell analfabet. Jeg aner ikke om min partner jeg klarer å få på plass disse ferdighetene. Kan dette kurset hjelpe?"

    Grunnen til at noen kan oppleves slik, er fordi de aldri har fått lært ferdighetene som skal til. Det er ikke din partners feil: Mange har rett og slett aldri blitt møtt på følelser på en god måte i barndommen. Uten noen som kan vise oss, vet vi heller ikke hvordan vi skal gjøre ting. Dette kurset er rettet nettopp mot å få på plass de relasjonelle ferdighetene mange har gått glipp av. Det vil hjelpe partneren din til å bli bedre på å snakke om følelser, samt å åpne seg opp. Ta kurset sammen og tren sammen for best effekt. I arbeidsheftet får du med deg konkrete script for hva du kan si for å få på plass ferdighetene som gir gode, harmoniske relasjoner. Sammen med praktisk, steg for steg trening og videodemonstrasjoner er det lett å lære seg ferdighetene (barn kan lære dem hvis de er heldige og har foreldre som kan lære de bort). Slik har vi sikret at flest mulig skal kunne komme i mål, også hvis man aldri har lært disse ferdighetene tidligere.

  • "Min partner/venn/familiemedlem vil ikke ta kurset sammen med meg. Kan det likevel hjelpe?"

    JA, absolutt! Det er fordi begge parter bidrar til usunne mønstre i relasjoner. Vi er ofte veldig klar over hvilke ting den andre gjør som ikke føles godt. Samtidig skal det mye selvgransking til for å se de tingene vi selv gjør som gjør at andre trekker seg unna eller lukker seg emosjonelt. Ofte trenger vi hjelp for å bli oppmerksom på de tingene. Når vi endrer måten vi selv bidrar til problemet på, vil andre måtte reagere anerledes. Vi har mange eksempler på hvordan relasjoner har snudd og blitt bedre, selv om bare en person har gjort jobben.

  • Jeg har en hektisk hverdag. Kan jeg klare å gjennomføre?

    Hele kurset er fem timer langt. Det vil si at du kommer gjennom hele kurset raskt og effektivt hvis du prøver å sikte på ca en modul i uka. Det er under ti minutter per dag. Så ja, du kan absolutt klare å gjennomføre. Ikke vent til du har bedre tid: Hvis du kun lærer å ha gode relasjoner når du har det rolig, vil du kunne få tilbakefall når ting blir hektisk igjen. Og la oss være ærlig, livet blir hektisk for de aller fleste før eller senere. Hvis du mestrer relasjonene dine også mens du har mye å gjøre, vil du være best mulig stilt også i krevende perioder i fremtiden.

"Vi burde gjort dette mye tidligere: Da hadde vi spart så mye smerte" - Tina, 36 år.

Kom i gang nå: Å la være å ta handling, er ikke det trygge alternativet. Det kan koste deg de du er glade i. Kommer du i gang nå, vil du også få med deg to ekstra bonuser: Den ene vil gjøre deg til en bedre lytter, og den andre vil snu krangler om hvem som har rett til gode, givende samtaler.