De fleste mål mislykkes

Å nå langsiktige mål, er langt ifra enkelt. Forskere har funnet ut at omtrent halvparten (46 %) klarer å holde nyttårsforsettene sine i seks måneder. Bare rundt én av ti (12 %) klarer å holde dem i et helt år. Hvorfor er det slik? I denne artikkelen forklarer psykologen hos oss hvorfor så mange blir stående fast. Vi vil også se på hva du kan gjøre for å øke sannsynligheten for at du lykkes. får du psykologens forklaring på hvorfor så mange av oss blir stående fast - og hva du kan gjøre med det.

Forstå hvordan hjernen fungerer for å nå målene dine.

For å forstå hvorfor så mange mislykkes, må vi se litt på hvordan hjernen vår fungerer. Hjernen vår er som en stor datamaskin som jobber hele tiden. Den gjør det på to måter: En del jobber vi aktivt med (det bevisste sinnet), og en annen del jobber i bakgrunnen uten at vi merker det (det ubevisste sinnet)

Det er den bevisste delen av hjernen vi bruker når vi tenker, fokuserer eller tar valg. Når du løser oppgaver, planlegger eller setter deg et mål du ønsker å oppnå, er det ditt bevisste sinn som er aktivt. Den ubevisste delen av deg tar seg av automatiske prosesser i kroppen. Den tar seg av ting som å puste, huske ting, følelser og vanene våre.

Når du først lærer en ny ting, som å kjøre bil, så tenker du over alt du gjør. Du er veldig bevisst på oppgavene du må gjøre. Men, etter hvert blir bilkjøringen mer automatisk. Da tar underbevisstheten over og gjør slik at du kan frigjøre emosjonell kapasitet til andre ting ved behov. Nå kan du f.eks. plutselig også ha en samtale gående mens du kjører.

Underbevisstheten vår er betydelig sterkere enn vårt bevisste sinn. Noen sier at så mye som 95-97% av alle avgjørelsene våre tas av underbevisstheten vår.

Det er riktignok begrenset med forskning på akkurat dette, og det er vanskelig å med sikkerhet hvor mye som underbevisstheten avgjør. En ting er likevel tydelig: Underbevisstheten vår er sterkest. Hvorfor kan vi si det med sikkerhet? Jo, fordi det forklarer veldig godt hvorfor det er så vanskelig for mange å nå langsiktige mål. Og den kunnskapen kan vi bruke slik at vi faktisk kan klare å nå dem!

Du mislykkes hvis du prøver å overstyre underbevisstheten din

Vi mennesker klarer bare å gå imot underbevissthetens programmering i en begrenset periode. Underbevisstheten vår er alltid mye sterkere. Uansett hvor mye viljestyrke og krefter du bruker, kan du ikke vinne mot underbevisstheten din.

La oss ta et praktisk eksempel som viser at underbevisstheten er sterkere enn ditt bevisste sinn. Uansett hva du gjør nå, så prøv hardt i løpet av det neste minuttet å la være å tenke på en rosa elefant. Hva skjer? Jo, du tenker på en rosa elefant før eller senere. Hvorfor? Den bevisste delen av deg prøver å la være å tenke på elefanten, men underbevisstheten ga deg sannsynligvis et bilde av den likevel.

Underbevisstheten din snakker ikke språk. Den forstår derfor ikke at du skal la være å tenke på den elefanten i eksemplet overfor. Språk kommer derfor ikke igjennom til underbevisstheten i særlig grad.

Det er derfor det ikke fungerer å snakke seg selv ut av f.eks. veldig høy angst. Og det er også derfor alle ordene om hvor skadelig røyking er, ikke synker inn. Det forklarer også hvorfor affirmasjoner har laber effekt ifølge forskning: Å bruke den bevisste delen av deg til å snakke til det bevisste sinnet, vil ikke være nok til å forandre atferden vår.

Underbevissthetens språk er bilder og følelser. Og la oss være ærlige: Mange vaner - eller uvaner - føles også godt på et eller annet vis. Ofte er det først i det lange løp at ting skaper vansker for oss. Men, underbevisstheten forstår ikke tid. Så når noe føles godt, kan underbevisstheten komme til å tro at det også er godt for oss (selv om det kanskje dreper oss på sikt!).

Alt dette er en viktig årsak til at vi kan få vansker når vi prøver å endre en vane eller nå målene våre. Underbevisstheten er rett og slett ikke med på at endringen faktisk er positiv og trygg for oss.

De positive, kortvarige følelsene knyttet til det vi ønsker å endre, kan lure underbevisstheten. Den holder f.eks. fast på røyken, fordi den tror den gjør deg mer avslappet. Den får jo ikke med seg det verbale budskapet om at røyk er farlig. Og på samme måte kan underbevisstheten pushe deg til å overspise, fordi den tror det hjelper for å regulere stress eller følelser. Den klarer ikke ta hensyn til de langsiktige konsekvensene. Underbevisstheten liker heller ikke forandring. Den liker det som er kjent, fordi det som er kjent, har vi strengt talt overlevd. Dens hovedformål er å hjelpe deg med å overleve. Den vil alltid velge overlevelse fremfor at du skal føle deg bra.

Ubevisste blokkeringer og hindringer

Alt dette gjør at underbevisstheten kan ha utviklet en «programmering» som virker mot oss. Den kan ha blitt overbevist om at det som egentlig skader oss, er til hjelp for oss. Den kan også være overbevist om at forandring er farlig, eller at målet er utrygt på et eller annet vis. Slike ubevisste blokkeringer kan vise seg som vonde følelser, vansker med gjennomføring, saboterende tanker som stjeler motivasjon, også videre.

Underbevisstheten din vinner i utgangspunktet alltid kampen mot ditt bevisste sinn. Vi kan imidlertid noen ganger likevel få på plass nye vaner ved å bruke vårt bevisste sinn. Det forutsetter at det er få eller svake blokkeringer i underbevisstheten, slik at den ikke skrur på bremsene. Men, gjør vi ikke noe med selve blokkeringene, vil vi ofte slite med å komme i mål over tid. 

Så om du har prøvd å endre deg før uten å få det til, så er det altså ikke din feil: Underbevisstheten din er jo den automatiske delen av deg, som du ikke har direkte kontroll over. Ikke kan den snakkes til med språk, heller! 

Ved mer komplekse problemer, som f.eks. vekt, er det ofte mange ubevisste blokkeringer til stede. Tidligere negative erfaringer eller mislykkede forsøk på endring kan i seg selv skape en blokkering. Selvkontroll er ikke nok for å overvinne større blokkeringer. Det blir litt som å skulle slå inn en spiker med en sag. Det er feil verktøy for jobben.

Så, hva kan du gjøre?

For å bli bedre på å oppnå mål er ikke løsningen mer selvkontroll eller å prøve hardere. Det har du kanskje prøvd til nå, uten å lykkes. I stedet kommer vi lettere i mål hvis vi overvinner de ubevisste blokkeringene, slik at underbevisstheten og ditt bevisste sinn kan spille på lag. Det gjør du ved å identifisere og jobbe deg gjennom de ubevisste blokkeringene. Da blir det lettere å få til forandringene du ønsker deg.

Når du strever med å nå målene dine, så vit at du er ikke alene. Det er heller ikke noe feil med deg. Nå som du vet mer om hvordan hjernen fungerer, kan du kanskje være litt snillere med deg selv når utfordringer melder seg.

Første bud er å møte deg selv med omtanke, i stedet for kritikk. Ingen bestemmer seg for å få ubevisste blokkeringer. Det er noe som skjer automatisk, nettopp fordi vi har en steinalderhjerne i en moderne verden. Du er faktisk helt normal hvis du har mislykkes tidligere. 

Det sier heller ingenting om sannsynligheten for at du lykkes i fremtiden: Med riktig verktøy er det jo betydelig enklere å få slått inn den spikeren. 

Det finnes mange ubevisste blokkeringer, men de er lett å avdekke når vi vet hva vi kan spørre oss selv om. Et spørsmål som kan avdekke noen av disse blokkeringene er: Hvorfor har jeg ikke klart å oppnå dette målet enda? Kanskje er svaret en følelse, en frykt, en bekymring, eller en demotiverende tanke som dukker opp. Så lenge det som kom opp føles sant for deg, vil det kunne hindre deg i å nå målet ditt. Da vet du også hva det er lurt å jobbe med.

Kursene hos oss er rettet mot ubevisste blokkeringer. Det er jo strengt talt slik varig endring skjer. Du kan finne kurset som passer deg under.